Gebogen glas

Verwante producten

Gebogen glas - Algemene info

Gebogen glas koppelt vrijheid in architecturale vormgeving aan de voordelen en kwaliteiten van glasproducten. Het buigen van glas betreft een bewerking waarbij een vlakke glasplaat gecontroleerd wordt opgewarmd. Het glas buigt door de zwaartekracht door en neemt de vorm van de onderliggende mal aan. Gebogen glas wordt vaak gebruikt als dakbeglazing in lichtkoepels, veranda’s en winkelgalerijen, om hoeken van vliesgevels of gevelhoeken af te ronden, als onderdeel van meubilair, trappen, gebogen automatische deuren of doucheschermen.

“Glas wordt op doorzichtigheid getest”. Onder dit motto beïnvloedt glas sinds enige millennia het menselijk leven op vele gebieden steeds meer. Ook vanwege de duurzaamheid van het basismateriaal - zand - zou dat ook in de toekomst zo kunnen zijn. Gebogen glas maakt mogelijk dat architecturaal en industrieel design een overgang naar een nieuwe derde dimensie maken. Steeds nieuwe mogelijkheden voor nog meer transparantie in ons leven!

Enkel gebogen glas

Gebogen glasplaten van enkel glas worden volgens het thermisch vervormingsproces spanningsvrij gekoeld, zodat ze aan hoge technische eisen voldoen en tot gelaagd veiligheids- of isolatieglas verwerkt kunnen worden. De zonder spanning gekoelde platen kunnen gesneden en geboord worden en de zijden kunnen bewerkt worden. Gebogen enkelvoudig glas wordt vooral bij kleine objecten voor dagelijks gebruik, zoals schalen, kommen of meubelelementen (bvb. kastdeuren) toegepast. Steeds voor toepassingen waar een eventuele breuk van het glazen voorwerp geen of geringe schade kan veroorzaken.
Ze worden gebruikt in lampen en vitrines, toonbankenvoor de verkoop, speelautomaten en talrijke kleinere, technisch vaak zeer hoogwaardige producten.

Gelaagd gebogen glas

Net als bij vlak glas, kan gebogen glas een veiligheidsfunctie hebben, doordat tussen twee platen een tussenlaag van kunststof wordt aangebracht. Gebogen gelaagd veiligheidsglas kan in de gebruikelijke, voor heel Europa geldende gestandaardiseerde classificaties worden gefabriceerd (EN 356 en volgende). De meeste glassoorten kunnen tot gelaagd veiligheidsglas worden verwerkt, ook in gebogen vorm. Interessante decoratieve maar ook functionele mogelijkheden komen voort uit de grote verscheidenheid van de ter beschikking staande `Interlayers`. Met andere woorden, van de producten, die in de kunststof tussenlaag zijn te integreren, en daardoor een esthetischaspect aan de veiligheid toevoegen.
Overal waar veiligheid en bescherming tegen snijletsel bij eventueel glasbreuk een rol speelt wordt naar gebogen gelaagd veiligheidsglas gevraagd. Het wordt vooral gebruikt voor: balustrades, gevelelementen, glas in liften, deuren, plafondglas, autovoorruiten, kogelen explosiewerend glas.

Gehard gebogen glas

Het veiligheidsaspect kan zowel bij vlak als bij gebogen glas ook worden bereikt, door het verhitte glas schoksgewijs af te koelen. Dit proces heeft twee veiligheidsaspecten : enerzijds wordt de mechanische stevigheid van de glasplaat aanzienlijk hoger, plaatselijke schroefverbindingen worden mogelijk, de stoot- en krasvastheid en ook de schokweerstand wordt heel wat beter. Bovendien ontstaan op grond van de „voorspanning“ van de plaat bij een glasbreuk talrijke kleine splinters, die vanwege hun afmeting en hun gewicht nauwelijks ernstige verwondingen kunnen veroorzaken.
Overal waar men niet zonder een hogere mechanische sterkte kan, wordt gehard gebogen glas of gebogen durci gebruikt : douches, oven- of fornuisplaten, vastgeschroefde glasplaten in balustrades, gevels of scheidingswanden en vele beweegbare delen bijv. in scheeps- of voertuigbouw.

Gebogen dubbel glas

Vergelijkbaar met het vlakke isolatieglas kan ook gebogen isolatieglas worden gefabriceerd. De isolerende werking wordt vooral bereikt doordat twee gebogen platen met een luchtgevulde ruimte d.m.v. een frame zodanig worden gemonteerd, dat de „ingebouwde“ luchtlaag een isolerende werking heeft. Tegenwoordig wordt dit effect nog versterkt, doordat men niet alleen gebogen glas gebruikt dat met een speciale laag is bedekt, die de warmte slecht geleid of reflecteert, maar ook de tussenruimte vult met speciale gassen, die weinig warmte doorlaten.

Gebogen glas koppelt vrijheid in architecturale vormgeving aan de voordelen en kwaliteiten van glasproducten. Het buigen van glas betreft een bewerking waarbij een vlakke glasplaat gecontroleerd wordt opgewarmd. Het glas buigt door de zwaartekracht door en neemt de vorm van de onderliggende mal aan. Gebogen glas wordt vaak gebruikt als dakbeglazing in lichtkoepels, veranda’s en winkelgalerijen, om hoeken van vliesgevels of gevelhoeken af te ronden, als onderdeel van meubilair, trappen, gebogen automatische deuren of doucheschermen.gebogen glas


gebogen glas

gebogen glas

gebogen glas