Wanneer is de vervanging van beglazing interessant?
Is uw schrijnwerk nog in goede staat, winddicht en stevig genoeg, overweeg dan om uw bestaande enkele beglazing onmiddellijk te vervangen door superisolerende beglazing. De meerkost voor het hoogrendementsglas wint u al snel terug door de besparingen op uw stookkosten. Is het schrijnwerk niet meer in goede staat en niet meer te herstellen, vervang dan uw oude ramen met volledig nieuwe ramen die uitgerust zijn met superisolerende beglazing. Zorg ervoor dat zowel het raamprofiel als het glas zeer goed isoleren. Zowel de kosten van de beglazing en het schrijnwerk komen in aanmerking voor de fiscale aftrek en een Eandis-premie.
Vergelijking energieverlies bij enkel glas, dubbel en superisolerend glas
Hoogrendementsglas isoleert vijfmaal beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het verhoogde thermische comfort wordt aangeduid door middel van de U-waarde (warmtedoorgangscoefficiënt).
Deze waarde geeft het warmteverlies per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten aan. Hoe lager deze U-waarde, hoe lager het warmteverlies en dus hoe hoger de temperatuur aan de binnenzijde van het glas.
Bij een buitentemperatuur van 0°C en een binnentemperatuur van 20°C, krijgt men aan de binnenzijde van enkel glas een temperatuur van 5,6°C en van 17,3°C bij hoogrendementsglas met U=1.1 W/(m2.K).
In brandstof uitgedrukt, bespaart u op jaarbasis ongeveer 44 liter stookolie of 36 m3 aardgas, bij vervanging van één vierkante meter enkel glas door hoogrendementsglas (U = 1.1 W/(m2.K)). In geld uitgedrukt bespaart u per m2 glas zo'n 21 euro bij stookolie en 20,5 euro aardgas (prijzen mei 2009).