Hoogrendementsglas
Ook gekend als: climaplus one, solitherm, thermobel
Wat is hoogrendementsbeglazing?

Vensters hebben een grote invloed op de warmteverliezen van de woning omdat ze een hogere warmtedoorgangscoëfficiënt hebben dan geïsoleerde wanden. Enkele en dubbele beglazing kunnen het best vervangen worden door superisolerende beglazing of hoogrendementsbeglazing. Gewoon dubbel glas is eigenlijk al een verouderde techniek. Hoogrendementsglas levert veel betere prestaties en vermindert het warmteverlies met 80% in vergelijking met enkele beglazing.
hoogrendementsglas

Wanneer is de vervanging van beglazing interessant?

Is uw schrijnwerk nog in goede staat, winddicht en stevig genoeg, overweeg dan om uw bestaande enkele beglazing onmiddellijk te vervangen door superisolerende beglazing. De meerkost voor het hoogrendementsglas wint u al snel terug door de besparingen op uw stookkosten. Is het schrijnwerk niet meer in goede staat en niet meer te herstellen, vervang dan uw oude ramen met volledig nieuwe ramen die uitgerust zijn met superisolerende beglazing. Zorg ervoor dat zowel het raamprofiel als het glas zeer goed isoleren. Zowel de kosten van de beglazing en het schrijnwerk komen in aanmerking voor de fiscale aftrek en een Eandis-premie.

Vergelijking energieverlies bij enkel glas, dubbel en superisolerend glas


Hoogrendementsglas isoleert vijfmaal beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het verhoogde thermische comfort wordt aangeduid door middel van de U-waarde (warmtedoorgangscoefficiënt).
Deze waarde geeft het warmteverlies per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten aan. Hoe lager deze U-waarde, hoe lager het warmteverlies en dus hoe hoger de temperatuur aan de binnenzijde van het glas.
Bij een buitentemperatuur van 0°C en een binnentemperatuur van 20°C, krijgt men aan de binnenzijde van enkel glas een temperatuur van 5,6°C en van 17,3°C bij hoogrendementsglas met U=1.1 W/(m2.K).

In brandstof uitgedrukt, bespaart u op jaarbasis ongeveer 44 liter stookolie of 36 m3 aardgas, bij vervanging van één vierkante meter enkel glas door hoogrendementsglas (U = 1.1 W/(m2.K)). In geld uitgedrukt bespaart u per m2 glas zo'n 21 euro bij stookolie en 20,5 euro aardgas (prijzen mei 2009).


Vergelijking thermisch comfort bij Enkel glas, Dubbel glas en Hoogrendementsglas (HR-glas)


hoogrendementsglas

Ook het schrijnwerk is van belang

Het warmteverlies door een venster wordt ook bepaald door de isolerende eigenschappen van het schrijnwerk. Bij metalen ramen is een thermische onderbreking van het raamwerk een noodzaak. Om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering, moet de warmtedoorgangscoëfficiënt van het glas + raam een U-waarde hebben die kleiner of gelijk is aan 2,0 W/(m2.K). Eis van uw installateur de garantie dat de geplaatste combinatie glas + raam voldoet aan de voorwaarden van de fiscale maatregel.

Warmtelekken

Een infrarood warmtecamera kan helpen afwijkingen in temperatuur op te sporen. Zo ontstaan foto's van warmtelekkage.
Bij de deze grachtenpanden valt het verschil in isolatiewaarde van de voordeuren op. De rechterdeur is rood: er gaat veel warmte verloren. Waarschijnlijk heeft deze deur, in tegenstelling tot die van de buurman, enkel glas.hoogrendementsglas

Dat warmte ook weglekt via ramen, is duidelijk te zien op deze foto van een etalageraam.
Ook bij de luchtroosters van de dakkapel gaat warmte verloren. Hier is dat echter de bedoeling: via ventilatieroosters verlaat met de lucht ook veel vocht het huis.

hoogrendementsglas

Als serres niet zijn gebouwd met isolerende materialen zoals geïsoleerd glas, dan gaat er veel warmte door verloren. De foto toont een aanbouw voor een café. Niet alleen de ramen aan de voor- en zijkant geven flink wat warmte af, ook via het dak gaat warmte verloren.
hoogrendementsglas